Argentina, korak do slave


Gotovo mjesec dana sve se vrtjelo oko lopte. Svatko je navijao za svoju zemlju, ili za svog favorita, s nacionalnim žarom. Nogomet je postao zajednička strast. A ta strast, koja je na prvi pogled samo sportska, postala je gotovo nacionalni pokret. Sve do sinoćnjeg konačnog rezultata: Njemačka – Argentina 1:0.


U jednom su trenutku svi - Hrvati, Argentinci, Nijemci osjećali istu radost, istu tugu i istu tjeskobu. Bez obzira na vjerska, politička i ostala uvjerenja. Svaki je narod bio jedinstven zahvaljujući nogometu.


Nogomet nas je spojio


Nažalost, Hrvatska nije uspjela proći grupni dio pa je tada splasnuo i onaj čarobni osjećaj jedinstva na hrvatskim ulicama. Ja sam pak imala još Argentinu za bodriti. Zajedno s Argentincima i simpatizerima Argentine gledala sam utakmice u jednom kafiću u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu.


Neke od njih poznavala sam još iz Argentine, ali nismo bila u kontaktu, dok sam većinu upoznala zahvaljujući nogometu. Čak su nam se pridružili  i Argentinci koji su došli turistički. Spojio nas je dres i ujedinio osjećaj. Na isti način kao što nas je u Buenos Airesu 1998. bio spojio hrvatski dres i zajednički osjećaj ponosa.


Pet puta u finalu


Peti put u povjesti nogometnih prvenstava Argentina se borila u finalu - dva puta je došla do pobjede (1978. i 1986.) dok se pak dva puta morala zadovoljiti drugim mjestom (1930. i 1990.). Argentina ni 2014. nije prošla posljednju prepreku - Njemačku. Istog protivnika protiv kojega se Maradona okrunio prije 28 godina. I baš je taj isti protivnik Maradonu svrgnuo s prijestolja četiri godine kasnije u Italiji 1990.


Nismo uspijeli prekinuti običaj da Njemačka slavi službene utakmice sa Argentinom, a Argentina prijateljske. Argentina nije uspijela ispuniti svoj san i ostala je bez glavnog naslova. Messi je ipak dobio zasluženo priznanje, njegova je Zlatna lopta jer je proglašen najboljim igračem.


Brazil vs. Argentina


Bez obzira na poraz u finalu, Argentinci su postali brazilska noćna mora na domaćem terenu. Nakon sramotnog poraza Brazila u četvtfinalnom susretu s Njemačkom, pa onda argenstinski prolaz u finale, i još usto činjenica da nisu izborili ni treće mjesto, potpuno ih je dotukla. Ne postoji u nogometu visoke kategorije veće rivalstvo od onoga između Brazilaca i Argentinaca.


Oboje su ogromne zemlje, susjedne, sa svim blagodatima prirode i s luđačkom strasti za loptom. Desetljećima su u svađi oko proglašenja najboljeg nogometaša svih vremena - Pelé, Di Stefano ili Maradona, a sad i Messi. Stanovnici jedne i druge zemlje uvijek navijaju za protivnika Brazila i Argentine - bio tko bio.


Maštoviti Argentinci


Sama činjenica da je Argentina prošla u finale potencirala je brazilski “neuspjeh”. Nakon argentinske pobjede na jedanaesterce protiv Nizozemske, Argentinci su okupirali Copacabanu i ulice Ria i živcirali Brazilce navijačkom pjesmom: “Brazil, decime que se siente” ili “Brazil, reci kako se osjećaš”


Više od 42 miljuna stanovnika bodrilo je svoju momčad u Argentini, preko 100 tisuća Argentinaca u Rio de Janeiru, pedesetak nas u Hrvatskoj. Nogomet za nas nije “muška stvar”, to se tiče svih - žena, djece, staraca. Ostali smo bez naslova, ali smo sretni što se Argentina borila do kraja. Pjesme su nam svima bile iste i vjerujem da ću ih još dugo pjevušiti u sebi…


.*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-


Drukčiji pogled na svakodnevne događaje. Dvije trećine života provela sam u Buenos Airesu, a kako je dio argentinskoga mentaliteta pozitivan odnos prema životu, tako i ja na događaje u Hrvatskoj pokušavam gledati sa svjetlije strane i povlačiti paralele sa situacijom u Argentini. Budući da radim u španjolskoj redakciji Međunarodnog programa Hrvatskoga Radija – na Glasu Hrvatske, imam priliku upoznati španjolsko govorno područje sa događajima u Hrvatskoj preko španjolske verzije ovoga bloga.