Smrt Coopera Harrisa

Justin i Leanna Harris vjerojatno nikada ne bi dospjeli u udarne minute nacionalnih TV programa da se vrele, lipanjske srijede nije dogodila strašna tragedija. Ostavljen u automobilu, satima zarobljen u dječjoj sjedalici, od posljedica toplinskog udara umro je njihov sin Cooper.

Otac, 33-godišnji informatičar, dječaka je umjesto u jaslicama ostavio je u srebrnom automobilu, parkiranom ispred ureda trgovačkog centra u kojem je radio.

Svake godine u Sjedinjenim Državama na sličan način umre gotovo četrdeset dječaka i djevojčica. U velikoj većini slučajeva fatalna se pogreška dogodi uzornim roditeljima, često ljudima na odgovornim pozicijama - liječnicima, odvjetnicima, časnicima…

Stručnjaci pokušavaju objasniti rupu u sjećanju zbog koje preopterećeni roditelj misli da je dijete ostavio u vrtiću, kod dadilje, a ne zaboravljeno u automobilu.


Različite kampanje video porukama upozoravaju obitelji u ljetnim mjesecima da bi se strašan scenarij mogao dogoditi i njima.

Jednu od takvih kampanja na internetu je gledao i Justin Harris. Policiji je objasnio kako se najvise plašio da bi mu se upravo takva tragedija mogla dogoditi. Istražitelji mu nisu povjerovali. Odbijena mu je jamčevina za puštanje na slobodu do početka suđenja. Optužen je za ubojstvo i okrutnost prema djetetu.

Video kamere koje su danas postavljene posvuda pokazale su da priča Justina Harrisa ima puno, previše rupa. Otac je snimljen kako na putu od kuće do posla zajedno s djetetom ulazi u jedan fast food gdje su doručkovali. Od restorana do ureda tek je kratka vožnja za vrijeme koje je zaboravio na sina. Harris je policiji prešutio i da je u pauzi za ručak u automobilu ostavio nešto. Na kraju radnog vremena uputio se u kino, a tek je nakon nekoliko kilometara vožnje zaustavio automobil i panično tražio pomoć.

Pretraživanje računala policiji je pokazalo i da je Harris pregledavao stranice o životu bez djece, te preživljavanju u zatvoru. Pregled njegova mobitela pokazao je pak da je u satima kada je Cooper bio zarobljen u automobilu otac izmjenjivao seksualne poruke i fotografije s najmanje šest žena od kojih je jedna maloljetnica.

Dječakova majka, Leanna Harris zasada nije službeno obuhvaćena istragom, ali i njeno ponašanje budi sumnju.

Buckasto lice i tup pogled Justina Harrisa koji je odjeven u narančastu uniformu satima u sudnici slušao izjave svjedoka i detektiva ne odaju ništa. TV sapunica uživo u kojem je pred očima javnosti secirana intima na izgled prosječne obitelji iz predgrađa Atlante izaziva nelagodu. Ali, donosi gledanost. Danima TV analitičari analiziraju sve aspekte drame koju je donijelo ljeto 2014.

Porota će odlučiti vjeruje li da je otac zaboravio na dijete ili ga je namjerno ostavio na paklenoj vrućini kako bi mogao početi novi život, slobodan od obaveza.

Dječačić, odjeven u prugastu, mornarsku majicu, krupnih plavih očiju, s osmjehom u kutu usana, gleda nas s naslovnica novina. Za dva je mjeseca trebao proslaviti drugi rođendan. Sada je ime žrtve u sudskom spisu i dio strašne statistike.  Njegovo njezno, ljupko lice teško se zaboravlja. Kazna od koje, bez obzira na odluku porote, Justin Harris ne može pobjeći.