Možemo biti heroji?

Kad pomislim na stripove, pomislim na superheroje. Zanimljivo je da Hrvatska ima dugu tradiciju stripova, no koliko mi je poznato, oni ne uključuju superheroje. 

U SAD-u imamo toliko superheroja da to graniči s glupošću. Superman, Batman, Spiderman, Iron Man, čak i Doorman! Smiješno ili ne, superheroj utjelovljuje samu bit američke kulture optimizma. Motivaciju da čini dobra djela Batman pronalazi u ubojstvu svojih roditelja, Superman u gubitku svoje domovine, Doorman u - zatvaranju vrata? Pojedinci shrvani tragedijom preobrate istu tu tragediju u pozitivnu snagu koja ne samo da pomaže ljudima, već počesto spašava cijeli svijet.

I onda, tu je Alan Ford

Hrvatski ekvivalent Batmanu, Supermanu i Spidermanu (barem u pogledu popularnosti) je Alan Ford. Iako nije izvorno hrvatski, ovdašnja popularnost tog stripa i izvrstan prijevod Nenada Brixyja pretvorili su talijanskog skromnog junaka u hrvatski fenomen. Dok se Spiderman obračunava  s kriminalom i supernitkovima, Alan Ford je član skupine tzv. tajnih agenata sa sjedištem u cvjećarnici.

Avengeri i X-men zbijaju redove u borbi protiv okupatora iz svemira ili zlih mutanata, a članovi grupe TNT uglavnom se međusobno svađaju i rijetko se upuštaju u nešto što koristi ostatku čovječanstva.

U opusu autora američkih stripova, heroji su milijarderi poput Iron Mana ili Batmana, koji svojim bogatstvom pomažu drugima. Naravno u SAD-u, zemlji u kojoj koristimo orvelijanski 'novogovor' pa megabogataše definiramo kao 'stvoritelje radnih mjesta', volimo zamišljati naše milijardere kao superheroje. U Alan Fordu, jedina osoba s plaštom je Superhik, koji krade siromašnima kako bi dao bogatima.

Misao vodilja Spidermana, 's velikom moći dolazi velika odgovornost', podrazumijeva da će moćnici činiti dobra djela. U nedavnom reizdanju Alana Forda, Bob Rock i Sir Oliver otimaju kostim nesretniku odjevenom u Djeda Mraza  potom s plastičnim pištoljem nastoje od prolaznika iskamčiti donaciju za dobrotvorne svrhe. Ukoliko američki superheroji utjelovljuju duh pozitivne individualne mogućnosti, stripovi Alan Ford personificiraju kolektivnu frustraciju koja čvrsto stišće društvo, odašiljući nešto satire i parodije u svijet koji mnogi doživljavaju nepoštenim i nesigurnim.

Žali bogataše

U Americi se nadamo da će bogataši postati heroji. U Hrvatskoj se, zahvaljujući Alanu Fordu, siromašni pretvaraju da žale bogataše zbog njihove povećane tjelesne težine. Vjerojatno će se, misle, još više nadebljati vozeći se posvuda u luksuznim automobilima, dok mi ostali moramo hodati. Koji je doživljavaj svijeta ispravniji? Činjenica je da milijarderi još uvijek nisu spasili svijet. 

Najbolje od oba svijeta

U svijetu američkog stripa zapravo nema potrebe za superherojima jer se podrazumijeva da su moćnici spremni napraviti najviše dobra.. U svijetu Alana Forda, činiti dobro neizbježno će biti toliko teško da se možda ne trebate ni truditi. Tek ako kombiniramo stavove obaju svijetova, dobit ćemo nekakvu šansu za spasenje. Moramo vjerovati da mi, vi i ja, kao pojedinci imamo snagu i mogućnost činiti dobro u svijetu u kojem se većina toga neće poduhvatiti. Možemo biti heroji bar na jedan dan, kao što pjeva David Bowie. U suprotnom, Superhik i milijarderi pobjeđuju.  


Kao hrvatski zet i Amerikanac kojemu je rodno mjesto Tulsa - Oklahoma, često sam šokiran, zbunjen, ali i ugodno iznenađen razlikama u načinu života između SAD-a i Hrvatske. Zato sam i počeo pisati Zablogreb. Ovaj blog zapravo je još jedan pokušaj da shvatim mnoge od tih razlika. Kao član engleske redakcije u međunarodnom programu Hrvatskog radija, želim dočarati Hrvatsku ljudima engleskih govornih područja i ujedno protumačiti ponešto iz tih dijelova svijeta Hrvatima. Glas Hrvatske na svojim mrežnim stranicama donosi i englesku verziju ovog bloga.