Nova subverzivnost

Teško je znati, a još teže opisati što je danas subverzivno. Većina nekadašnjih faktora društvene pobune postali su dio mainstreama. Hip-hoperi nastupaju za predsjednike, a grafiteri im dizajniraju predizborne plakate. Čak se i buntovni hipsteri iz Brooklyna odijevaju normalno u pokušaju da budu subverzivni. Na taj način dobili smo normcore, posljednju modnu revoluciju. Društveni buntovnici danas izgledaju poput mog ujaka na obiteljskoj vikend-roštiljadi.

Od preseljenja u Hrvatsku, još mi je veći izazov shvatiti što je tabu, a što je prihvatljivo. Ponekad ne znam jesam li tek 'stran' ili ipak i subverzivan. U Zagrebu se svake godine održava Subversive film festival, ali nisam siguran tko je ciljana publika. Prošle godine, festival je pohodio podmladak imućne hrvatske poslovne klase, kao i neki državni ministri i saborski zastupnici.

Dunja Matić, jedna od organizatorica prošlotjednog filmskog festivala, objasnila mi je da ona definira subverzivnost kao "protudjelovanje, različito od mainstreama, ali ne nužno oprečno na destruktivan način, već samo kao alternativa." Kao stranac koji sa sobom nosi vlastiti set uvjerenja, navika i običaja, ali koji se istovremeno prilagođava običajima svoje nove domovine, mislim da sam postao - najsubverzivniji element.

Ne možeš natrag kući

U mnogim razgovorima koje vodim s prijateljima, članovima obitelji i neznancima, postoji trenutak kad maske padnu i osmijesi izblijede. Sugovornica me tad pogleda sa svom ozbiljnošću, otvoreno pitajući: “Želiš li ti stvarno živjeti ovdje?” Pogledam je ravno u oči i odgovorim: “Da.” 

Istina je. U Hrvatskoj sam već tri godine, a u jednom trenutku došlo je do mentalnog obrata.  Apsorbirao sam dovoljno hrvatske kulture da stvari u Americi vidim u potpuno novom svjetlu. Prošao sam kroz mentalnu metamorfozu uslijed koje sam sad neprilagođen aktualnom životnom stilu u Americi. To znači da želim duge pauze za kavu, želim da se u mojim gradovima može normalno pješačiti i želim pekaru na svakom, ili barem svakom drugom, uglu. 

Viva la revolucion! 


Kako bi postigli to u SAD-u, trebao bih, vjerovali ili ne, poremetiti društveni poredak. Već sad mogu vidjeti masovni pokret s transparentima i sloganima poput ovih: 


IDITE KUĆI I JEDITE RUČAK KOJI VAM JE SKUHALA PUNICA! 


SJEDI I PIJ SVOJU KAVU!


KAVA S PRIJATELJIMA, SAD!


KIFLIĆ ZA SVE!

Istovremeno, nisam se u potpunosti prilagodio hrvatskom načinu života. Još uvijek nosim elemente vlastite kulture zbog koje me se sumnjiči za subverziju. Hodam po kući bos, idem van mokre kose, stojim pred dva otvorena prozora, bos i mokre kose!

Nova nada

Žalosno i ozbiljno: osjećam da sam najbuntovniji kad sam optimističan. Ništa nije toliko protivno srži hrvatskog društva kao glasno izražavanje nade u bolje sutra. Svaki rasplamsaj sreće koje me obasjao u Hrvatskoj naišao je na nevjerojatnu količinu skepticizma kod prijatelja i članova obitelji.

Takva negativnost proistječe od šarene niske starih opravdanja: Hrvatska je mala zemlja, Hrvatska je nazadna, Hrvatima nije stalo do... štogod. To može objasniti zašto tako malo ljudi vjeruje da želim živjeti ovdje. Amerikanac koji želi živjeti u Hrvatskoj? Netko tko objašnjava da život u inozemstvu nije savršen? Netko tko misli da bi se Hrvati mogli usuditi vjerovati u sebe malo više? I s tim uvjerenjem raditi ususret boljem sutra

Dakle, to je sigurno subverzivno.  

___________________________


Poslušajte moj radijski prilog o Zagrebu Subversive Film Festival. Prilog će biti emitiran u subotu 24. svibnja u HRT-ovom Weekend Magazinu Glasa Hrvatske nakon Croatia Today u 18.15 CET.

Kao hrvatski zet i Amerikanac kojemu je rodno mjesto Tulsa - Oklahoma, često sam šokiran, zbunjen, ali i ugodno iznenađen razlikama u načinu života između SAD-a i Hrvatske. Zato sam i počeo pisati Zablogreb. Ovaj blog zapravo je još jedan pokušaj da shvatim mnoge od tih razlika. Kao član engleske redakcije u međunarodnom programu Hrvatskog radija, želim dočarati Hrvatsku ljudima engleskih govornih područja i ujedno protumačiti ponešto iz tih dijelova svijeta Hrvatima. Glas Hrvatske na svojim mrežnim stranicama donosi i englesku verziju ovog bloga.