Neprilika čini čovjeka

Fotografije i snimke iz područja pogođenih poplavama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji potresle su nas i rastužile. Potopljena sela, deseci tisuće evakuiranih, poginuli, klizišta, opasnost od zaraznih bolesti i mina koje je voda odnijela s označenih područja ili koje više nisu označene. Potpuni razmjeri katastrofe u ovom trenutku još su nesagledivi, jasno je jedino da će oporavak dugo trajati.


Njemačka se u zadnjih 12 godina dvaput borila s takvim razdornim prirodnim katastrofama. 2002. godine razarajuća poplava odnijela je 22 života i uništila domove desetaka tisuća ljudi. Bila je to poplava stoljeća, iz tadašnje perspektive Nijemaca. Nažalost, još gori scenarij ponovio se samo nekoliko godina kasnije, u lipnju 2013. Iako je Njemačka taj put bila bolje pripremljena, prema službenim podacima bile su to najgore poplave u posljednjih 500 godina.  Šteta se popela na 12 milijardi eura, mnogo domova ni do današnjeg dana nije primilo finacijsku pomoć za obnovu.


Računati jedni na druge


Te činjenice nam dovoljno govore koliko će se zemlje na našim područjima boriti sa posljedicama i sanacijom štete. Također nam govore da lekciju o pripremljenosti od poplava definitivno nismo savladali. No, sada ne želim ulaziti u analize i usporedbe s Nijemcima u tom pogledu. Jer, iskreno govoreći, nisam dovoljno stručna za to. Pretpostavljam i očekujem da se može puno više učiniti, ali što točno moramo napraviti tek se treba utvrditi. Želim ovaj put istaknuti jednu pozitivnu priču koja se izrodila iz tragedija u Njemačkoj, sve tri zemlje naše regije, ali zapravo u svim zemljama koje je zadesila slična ili gora nevolja. Priča je to o ljudskoj nesebičnosti, dobroti, o traženju i pronalaženju oslonca u čovjeku.


Moć zajedništva


Ovaj post posvećen je svakom onom čovjeku koji je pomagao i pomaže nastradalima u poplavama. Vojsci, policiji i građanima koji se danonoćno i neumorno bore protiv vodenih masa gradeći, kontrolirajući i popravljajući obrambene nasipe, spašavajući ljude i životinje. Volonterima koji se svim srcem trude nastradalima olakšati tešku situaciju. Građanima koji su bez razmišljanja otvorili vrata svojih domova onima koji su svoj dom izgubili. Građanima koji nesebično i neprekidno doniraju sve što je potrebno, bez obzira na to u kakvoj životnoj situaciji se oni trenutno nalaze. Poduzećima koja su donirala namirnice, higijenske potrepštine i novac.


Dug povratak u normalu


Ova katastrofa potvrdila nam je još jednom moć prirode, ali i univerzalnu moć ljudske dobrote i zajedništva. Vratile su se one osobine, emocije i djela koja ponekad u stresu svakodnevnice zaboravimo ili zanemarimo. Opet smo otkrili što možemo zajedno postići i pokrenuti. Stoga ne smijemo dopustiti da ta snaga i energija nestanu kad prođe ono naizgled najgore. Bit će potrebne jer područja pogođena poplavama čeka dug povratak u normalu.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Otkrivanje novih i zanimljivih mjesta, ljudi i događaja pričinjava mi veliko veselje, a još više me veseli kad ta otkrića mogu podijeliti s drugima – upravo tomu služi ovaj blog. Pri tome, kao jedna od Njemica u međunarodnom programu Hrvatskog radija Glas Hrvatske, posebno želim njemačkim govornim područjima približiti našu zemlju sa svim njezinim zanimljivostima. Stoga na stranicama Glasa Hrvatske možete pronaći  i njemačku verziju bloga.