Esej Monice Lewinsky

Monica Lewinsky ponovno je vijest. Zagledana u daljinu, u bijeloj haljini bez rukava, s raskošnom crnom kosom, pozirala je u magazinu Vanity Fair za koji je napisala esej o aferi s predsjednikom Clintonom.

Prošla su gotovo dva desetljeća od seks skandala u Bijeloj kući. Na Pennsylvania Aveniji 1600 sada živi obitelj Obama. Bill Clinton postao je vegetarijanac. Koncem mjeseca izlaze novi memoari Hillary Clinton uglavnom posvećeni njenom mandatu državne tajnice u Obaminoj administraciji.

Clintonovi će uskoro postati djed i baka. I da, njihove šanse da se vrate u Bijelu kuću ozbiljne su. Tim Clinton još nije spreman za mirovinu. O neugodnom razdoblju iz predsjedničkog i bračnog života javno ne govore.

Monica još traži odgovore. U međuvremenu je magistrirala socijalnu psihologiju u Londonu, okušala se u ulozi TV voditeljice, pokrenula proizvodnju ženskih torbica, bila zaštitno lice kampanja za mršavljenje. Nigdje se nije dugo zadržala. Zaradila je i neke pristojne novce, no većina je otišla na podmirenje golemih odvjetničkih računa.

Nije se udala, nema djecu.

Esej je, kaže, odlučila napisati uglavnom radi potpore mladima koji su u ranjivim godinama javno osramoćeni. Sebe vidi kao prvu globalnu žrtvu interneta, aferu je medijski lansirao konzervativni portal Drudge Report. Nije Matt Drudge jedini kojemu nije oprostila.

Zanimljivo je pratiti komentare na esej koji će se u papirnatom izdanju moći čitati tek sljedeći tjedan. Mladi pojma nemaju tko je Monica Lewinsky. Politički analitičari uglavnom su podijeljeni, i to najćešće ne prema stranačkim uvjerenjima, već prema spolu. Muškarci u komentarima uglavnom pokazuju više empatije prema najpoznatijoj predsjedničkoj pripravnici. Žene joj strožije sude.

Lewinsky piše kako je veza s predsjednikom bila konsenzualna, i kako danas duboko žali zbog svega što se dogodilo. Zaključuje kako je vrijeme da zapali plavu haljinu i beretku po kojima je Amerika pamti, no između redova eseja koji ne objavljuje slučajno baš sada isčitava se povrijeđenost koja ne blijedi.