EU - protiv, za, nije me briga?

9. svibnja obilježava se Dan Europe, u Hrvatskoj je tim povodom u ponedjeljak počeo petnaesti Europski tjedan, prvi od pristupanja naše zemlji Europskoj uniji. Maknemo li se od tih službenih događaja, voljela bih znati hoće li građani Hrvatske taj dan prihvatiti kao nešto svoje.

Uvijek sam mislila da su Hrvati generalno dosta negativno nastrojeni premi EU, ili barem negativnije nego što je to prosjek u svih 28 zemalja članica, no posljednje istraživanje Europske komisije o javnom mnijenju u Europskoj uniji Eurobarometar pokazalo je nešto drukčije. To istraživanje provodi se dvaput godišnje, a hrvatski građani prvi put su uključeni u zadnje ispitivanje u studenom 2013.

Hrvatska u rangu Njemačke

Rezultati anketa pokazali su da Hrvatska na EU gleda slično poput Njemačke, jedne od šest najvećih zemalja članica koja je tradicionalno pozitivnije nastrojena prema Uniji. Tako se 37% ispitanika u Hrvatskoj izjasnilo da Unija za njih ima pozitivan imidž dok se među ispitanicima iz Njemačke njih 34% slaže s tom tvrdnjom, a europski prosjek iznosi 31%. EU je za 20% Hrvata i 23% Nijemaca nešto negativno, dok u  prosjeku  28% građana EU ima takav doživljaj. Nadalje,  43% Hrvata i 42% Nijemaca ima neutralan stav prema toj zajednici zemalja.  Trebala sam pretpostaviti da ne prevladava negativnost nego ravnodušnost.

Sličan stav, različiti problemi

Dok Hrvatska i Njemačka dijele sličan stav prema Europskoj uniji, muče ih sasvim različite teme. Većina Hrvata smatra da su glavni problem kako u njihovoj zemlji tako i u EU visoka nezaposlenost i loše stanje u gospodarstvu te tako dijele iste brige kao većina zemalja članica. Nijemci odskaču od europskog prosjeka – njih najviše zabrinjava inflacija i zaduženost države te stanje financija u drugim članicama.

Nijemci Uniju još uvijek vide kao način za očuvanje i unapređenje blagostanja, Hrvati kao spas i priliku za izlaz iz loše situacije. Barem bi se to dalo zaključiti iz recentnih rezultata Eurobarometra, u 2014. još čekamo na objavu prvog ovogodišnjeg istraživanja Europske komisije. Do tad će nam Europski izbori poslužiti kao mjerilo.

Što će pokazati Europski izbori?

Bit će uistinu zanimljivo vidjeti koliki će bit odaziv hrvatskih birača 25.svibnja, budući da znamo da je općenito izlaznost na izbore u Hrvatskoj na zastrašujuće niskim granama. Čini mi se da ni ovaj put ishod neće izgledati drukčije, a taj stav se ogleda i u medijima – izborni program kandidata nedovoljno je zastupljen i zapravo je teško znati tko se za što zalaže na europskoj razini. Ipak, vidjet ćemo misle li građani da njihov glas i stav ni na ovim izborima ne znače mnogo.

   - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Otkrivanje novih i zanimljivih mjesta, ljudi i događaja pričinjava mi veliko veselje, a još više me veseli kad ta otkrića mogu podijeliti s drugima – upravo tomu služi ovaj blog. Pri tome, kao jedna od Njemica u međunarodnom programu Hrvatskog radija Glas Hrvatske, posebno želim njemačkim govornim područjima približiti našu zemlju sa svim njezinim zanimljivostima. Stoga na stranicama Glasa Hrvatske možete pronaći  i njemačku verziju bloga.