Čija je to kultura?

Dolazak u Hrvatsku nije mi bio šokantan. Dakako, zgrade su izgledale drukčije od onih u Oklahomi. Jezik je u početku zvučao čudno, no ispod svih razlika uvijek se nalazila trunčica nečega poznatog. Hrvatska je, poput ostatka svijeta, zasuta istim ostacima pop kulture kao i Amerika - pomfrit, hamburger, pizza, glazbeni hitovi, TV-showovi i holiwoodski filmovi.    

Volim zamišljati kakav je mogao biti život stranca u Hrvatskoj prije stotinu godina. Tada nije bilo, primjerice, patentnih zatvarača ili antibiotika - stvarne razlike bile su u teksturi samog života. Što bih tada mogao prepoznati? Kakve bi mogle biti sličnosti između kauboja iz Oklahome i visoke kulture u Zagrebu ranog 20. stoljeća? Iako sam utrošio dosta vremena pišući o tome koliko su američka i hrvatska kultura različite, obje su uhvaćene u mrežu nove kulturne tkanice koja se prostrla oko globusa. 

Pisanje po zidu

Uzmimo za primjer grafite. Volite ih? Mrzite ih? U svakom slučaju, grafiti pričaju svoju vlastitu znamenitu priču. Nešto što je počelo kao hobi crnačke, latino i siromašne bjelačke djece u Bronxu 70-ih, danas krasi zidove Zagreba, Hrvatske i cijelog svijeta. Web stranica graffiti.org daje linkove na grafite iz 75 zemalja, uključujući Bjelorusiju, Uzbekistan i Iran.  Smatram da bi šetnja gradom bez grafita bila pomalo neugodna. Čudno, pozadinski šum vandalizma može vam pružiti osjećaj da ste kod kuće, gdje god bili.  

'Spoileri'

Zeitgeist, duh vremena, postao je neograničen - neovisno o kulturi, nacionalnosti ili rasi, morate nastupati veoma oprezno kada raspravljate o detaljima iz serija poput “Igre prijestolja“ ili “Breaking Bad“ tamo gdje posljednje epizode još nisu viđene. Činjenica je da su tzv. spoileri (kada netko otkrije prethodno nepoznati aspekt nečega što biste radije otkrili sami) univerzalno nepoželjni i prezreni. Gdje god živjeli, dokaz je to postojanja zajedničke kulture.

To je samo rock-n-roll, ali...


Naravno da je rock-n-roll najbolji primjer kulture mreže. Pjesme blues glazbenika s američkog Juga inspirirale su Beatlese, Rolling Stonese i Led Zeppeline. Zauzvrat, ti bendovi imali su utjecaj na bezbrojne druge bendove širom svijeta. Slično je s rap glazbom. Opet, s korjenima koji sežu do tuluma u zgradi za siromašne u Bronxu 1973., hip hop je danas postao globalni fenomen, baš poput rock-n-rolla prije 40 godina. No možemo li ove glazbene izražaje uistinu okarakterizirati posve američkima? Kad slušam hrvatsku glazbu iz 80-ih, ne osjećam da je ona poput imitacije ili kopije nečega što je nastalo kod mene doma. Ne, riječ je o originalnom komadiću mozaika pop glazbe (ovdje, zapravo, mislim na Denis & Denis).   

Baš kao što mnogi Hrvati uče engleski kroz američku i britansku glazbu, slušanje hrvatske pop i rock glazbe pomoglo mi je u učenju hrvatskog jezika i razumijevanju Hrvatske. Naučio sam tako da neki Hrvati teže biti morski psi, galebovi i kompjuterski programi. Iako se može činiti da zajednička kultura ugrožava hrvatsku (ili američku?) tradicionalnu kulturu,  ja to vidim kao otvaranje prozora kroz koji stranac poput mene može promatrati i razumjeti dublju hrvatsku kulturu. Nakon slušanja pop glazbe bolje razumijem pojave kao što su propuh, papuče i punica. A što je hrvatskije od toga?

__________________________________________________________

Kao hrvatski zet i Amerikanac kojemu je rodno mjesto Tulsa - Oklahoma, često sam šokiran, zbunjen, ali i ugodno iznenađen razlikama u načinu života između SAD-a i Hrvatske. Zato sam i počeo pisati Zablogreb. Ovaj blog zapravo je još jedan pokušaj da shvatim mnoge od tih razlika. Kao član engleske redakcije u međunarodnom programu Hrvatskog radija, želim dočarati Hrvatsku ljudima engleskih govornih područja i ujedno protumačiti ponešto iz tih dijelova svijeta Hrvatima. Glas Hrvatske na svojim mrežnim stranicama donosi i englesku verziju ovog bloga.