Lanac neodgovornostiNa mjestu šest kilometara od mog doma, pet od vrtića moje nećakinje vatrogasci su rano jutros  ugasili požar koji je u ponedjeljak izbio na otvorenom skladištu Centra za reciklažu, člana CIOS grupe. Gorili su metal i sekundarne sirovine. Crni gusti dim nerealno i zastrašujuće dizao se iznad zagrebačkog Jankomira. Ironično da baš Centar za reciklažu ugrožava okoliš.


Već isti dan, nekoliko sati nakon izbijanja požara počela su predbacivanja o greškama i propustima. Gradonačelnik Milan Bandić je zadao prvi udarac kritizirajući vatrogasce što previše komuniciraju s medijima umjesto da rade svoj posao. Barem su nam oni, uz riskiranje života i zdravlja,  govorili što se zapravo zbiva na Jankomiru. Gradske vlasti prekasno su reagirale s upozorenjem građanima, pogotovo onima koji su u prvim trenucima bili najizloženiji.


Tko je kriv?


Sljedeći dan vatrogasci su optužili CIOS grupu da je prekasno dojavila požar. Iz poduzeća su te navode odbacili uz objašnjenje da su dvaput zvali hitne brojeve, no da su isti bili zauzeti. Zaista, dvaput? Ne mogu zamisliti da mi gori stan ili kuća, a ja odustajem od zvanja pomoći nakon dva neuspjela pokušaja. Ne znam zašto istu takvu potrebu nije osjetio netko tko je zaposlen u tvrtci za gospodaranje otpadom. Isto tako ne mogu zamisliti da u takvom pogonu ne postoji sustav koji bi automatski alarmirao vatrograsne postaje i policiju u slučajevima kao što je ovaj požar.


Nisam ja


Iz CIOS grupe napominju kako je najvažnije da je požar prošao bez ljudskih žrtava i štetnih posljedica za ljudsko zdravlje te da je okoliš u minimalnoj mjeri zagađeni. Po njima je neprimjereno sada kopati  po pričama o pozivima i dolasku vatrogasaca. Mislim da nije neprimjereno ako želimo saznati što je krenulo po zlu, samo zato što su svi uključeni imali sreću da stvari nisu krenule po još većem zlu.


U međuvremenu su se pojavili i medijski napisi da su vatrogasne snage u početku krivo pristupili gašenju požara. Splet svih okolnosti, uzrok i pogreške trebali bismo doznati kroz nekoliko dana, barem se nadam jer je danas pokrenut i policijski očevid. Političku odgovornost neće vjerojatno ni tad preuzeti nitko.


Šteta unutar granica


Analize zraka i tla pokazale su da nije počinjena velika šteta, odnosno da se vrijednosti nalaze unutar dopuštenih granica. Barem je tako ovaj put završilo. Ipak, nekako mislim da to neće umiriti nelagodu svih onih koji žive blizu jankomirskog požarišta. Ili drugih kritičnih točaka diljem zemlje. Umjesto međusobnih optužbi želimo analizu incidenta i lanac odgovornosti koji će spriječiti slične situacije. Ne želimo da ovo bude glavna proba za neki ozbiljniji i gori slučaj.


- - - - -- - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Otkrivanje novih i zanimljivih mjesta, ljudi i događaja pričinjava mi veliko veselje, a još više me veseli kad ta otkrića mogu podijeliti s drugima – upravo tomu služi ovaj blog. Pri tome, kao jedna od Njemica u međunarodnom programu Hrvatskog radija Glas Hrvatske, posebno želim njemačkim govornim područjima približiti našu zemlju sa svim njezinim zanimljivostima. Stoga na stranicama Glasa Hrvatske možete pronaći i njemačku verziju bloga.