Zakon i rad

Novi Zakon o radu napravljen je po uzoru na Njemačku. Ta tvrdnja trebala je poslužiti kao odgovor svima onima koji kritiziraju i sumnjaju u predložene promjene. Iako je Njemačka uistinu mjerilo za puno stvari, u ovom slučaju ta teza nije primjenjiva sa stopostotnom sigurnošću.

Riječ Hartz zasigurno je obilježila proteklih 10 godina njemačke povijesti. Peter Hartz vodio je 2002. petnaestoročlanu komisiju koju je sastavio tada svježe izabrani kancelar Gerhard Schröder kako bi osmislila paket reformi za modernizaciju politike zapošljavanja. Schröderov moto bio je: Svaka kriza ujedno je i šansa. Od 2003. do 2005. tako su donesena četiri tzv. Hartzova zakona koja su prvenstveno trebala oživjeti tržište rada i u roku od četiri godine upola smanjiti broj od tadašnjih 4 milijuna nezaposlenih u 2002. U godini donošenja zadnjeg zakona iz Hartzovog paketa nezaposlenost je bila narasla na rekordnu brojku od 5 milijuna.  Istovremeno su se smanjili izdaci za pomoć nezaposlenima.

Reforma je donijela rezultate: danas je u Njemačkoj oko 3 milijuna nezaposlenih na 80,2 milijuna stanovnika. No, pod koju cijenu? To pitanje dovelo je do duboke podijeljenosti javnosti oko uspjeha Hartzovih zakona.  Jer njihovo glavno oružje u borbi protiv nezaposlenosti bili su razni oblici rada na određeno vrijeme popraćeni niskim plaćama. Tako bi se, primjerice, privremeni rad preko tzv. agencija za najam radnika često pretvorio u višegodišnji rad bez pripadajućih prava. Danas je čak svako drugo novo zaposlenje na određeno vrijeme, a prema podacima Njemačkog instituta za istraživanje gospodarstva nejednaka raspodjela bogatstva ni u jednoj zemlji članici EU nije toliko izražena kao u Njemačkoj.

Krajem prošle godine Savezni sud za rješavanje sporova iz radnog odnosa odbacio je tužbu IT stručnjaka koji je nakon tri godine privremenog rada preko agencije zahtijevao stalno zaposlenje. Sud nije prepoznao obilježja stalnog radnog odnosa. Također u svom obrazloženju nije konkretno odgovorio na pitanje koliko privremeni rad smije trajati i koje su sankcije u mogućem slučaju kršenja pravila.

Kad se takvi slučajevi događaju u Njemačkoj, opravdano je zapitati se kakve situacije možemo očekivati u Hrvatskoj. Sama činjenica da kod nas ne postoji takav sud puno govori o razlikama u vrednovanju rada i poštivanju zakona u dvjema zemljama.

Ministar rada Mirando Mrsić nedavno je  istaknuo da kod novog ZOR-a nije riječ o njemačkom zakonu već je on prilagođen hrvatskim potrebama. Možda nije riječ o kopiji njemačkog modela, ali sličnosti su neosporne. Posebice u segmentu fleksibilnijih odredbi o radu na određeno. No, nezadovoljstvo u hrvatskoj javnosti ne proizlazi samo iz predloženih izmjena već i načina na koji su izrađene. Reforme u Njemačkoj zajednički su sastavili predstavnici poslodavaca, sindikata i politike. Kod nas je socijalni dijalog u prvom pokušaju neslavno propao, možda nova runda bude uspješnija.

Jedno je sigurno: morat ćemo se pomiriti sa činjenicom da više ne živimo u svijetu u kojem je doživotan stalni radni odnos pravilo. Mislim da nam to dobro ide. Ono na što ne bismo morali i trebali pristati jest rad pod bilo kakvim uvjetima.

Želimo fleksibilno, ali i sigurno tržište rada – nažalost, iskustvo nas je dovelo do toga da sumnjamo u takvu vrstu simbioze. Barem je teško vjerovati u nju kad živite u zemlji u kojoj se ne poštuje jedna od glavnih odredbi Zakona o radu prema čl. 5. st. 1. : Poslodavac je obvezan u radnom odnosu radniku dati posao te mu za obavljeni rad isplatiti plaću.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Otkrivanje novih i zanimljivih mjesta, ljudi i događaja pričinjava mi veliko veselje, a još više me veseli kad ta otkrića mogu podijeliti s drugima – upravo tomu služi ovaj blog. Pri tome, kao jedna od Njemica u međunarodnom programu Hrvatskog radija Glas Hrvatske, posebno želim njemačkim govornim područjima približiti našu zemlju sa svim njezinim zanimljivostima. Stoga na stranicama Glasa Hrvatske možete pronaći i njemačku verziju bloga.