Kad ribari lobiraju

Svatko u Washingtonu lobira za nešto. U glavni grad jedanput na godinu, na čašicu razgovora s političarima, dođu i školjkari iz Louisiane. Nije da im se, objašnjavaju Jakov Jurišić i John Tesvich, uzgajivači čuvanih kamenica iz New Orleansa, sastanči s kongresnicima i senatorima, ali zabrinjava ih budućnost Louisiane. Hrvatskoj komuni, čija je povijest u delti Mississippia bogata, stalo je da naftni lobi ne uništi uzgajališta kamenica od kojih žive mnoge generacije.

Našli smo se nedaleko Capitol Hilla, a sugovornici koje sam prvi put srela davno, odmah nakon uragana Katrina, izgledaju nekako drukčije, konvencionalnije, daleko od New Orleansa. Ovo je zapravo prvi put da se ne susrećemo nakon nekog dramatičnog događaja u njihovim životima. Najprije ih je pogodio siloviti uragan, a onda im je golema naftna mrlja u Meksičkom zaljevu prije četiri godina uništila uzgajališta kamenica. Ništa ih nije porazilo, tvrd su orah hrvatski ribari.

Mnogi su od naftne kompanije BP-a dobili kompenzacije za štetu koju su pretrpjeli nakon eksplozije bušotine i izlijevanja nafte. John Tesvich ima obiteljski biznis. Bavi se uzgojem i prodajom kamenica. Posao nije kao što je bio. Jakov Jurišić ima jedan brod, gradi drugi, i nakon dviju propuštenih sezona vratio se školjkama.

Važni su im njihovi poslovi, ali još važnija budućnost Louisiane. U televizijskim reklamama koje sponzorira BP smiješe se sretni turisti, obala izgleda zanosno, a škampi i ostrige su neodoljive delicije, ali stvarnost je manje idilična.

Ništa nije kao što je bilo. Osim poslova BP-a. Kompanija je nastavila ondje gdje je stala nakon eksplozije. Jedanaest milijuna dolara koje je BP uplatio na račun savezne države za oporavak Zaljeva samo je kap u moru, zabrinuti su ribari. Da je moć u njihovim rukama oni bi naftašima nametnuli dodatne poreze za zaštitu okoliša, povećali bi im rentu za bušotine.
 


Protive se i planu koji lokalne vlasti imaju za ponovnu izgradnju obale Louisine, čije tlo tone. Taj će plan, kažu, uništiti uzgajališta kamenica. Ozbiljni su ribari u Washingtonu. Zabrinutiji no što ih pamtim u New Orleansu. Pričali bi još dugo o budućnosti zaljeva i kamenica, ali čeka ih sastanak sa senatorom koji je u utrci za guvernera Louisiane. A on je, u lovu na glasove, po prirodi stvari dobar sugovornik za njihovu stvar. Lobiranje je za uzgajivače kamenica naporan posao, ali ulog je velik - budućnost delte koja je jednom davno ljepotom zavela njihove djedove.