Detroit, Croatia

Da, znam. Detroit je grad, a Hrvatska je država. Ipak, broj stanovnika šireg gradskog područja Detroita približno je jednak cjelokupnoj populaciji Hrvatske. Već duže vrijeme pratim polagano propadanje Detroita, kao pokazatelj društvenog i političkog zdravlja Amerike. No otkad živim u Hrvatskoj, zanimljivije je što uočavam snažne poveznice između hrvatske i detroitske priče. Tema, zaplet i glavni likovi žalosno su slični.

I Detroit i Hrvatska ispredaju priču o korumpiranim političarima, pohlepi i uništavanju industrijske proizvodnje kao temelja gospodarstva. U ime konkurentnosti, najveći predstavnici američke autoindustrije izmjestili su svoju proizvodnju iz Detroita. Za vrijeme hrvatske ekonomske tranzicije, mnoge tvornice bile su prisiljene staviti ključ u bravu. One koje to nisu učinile, šepaju i dalje, uz preostale malobrojne radnike.

No ono gdje se dvije priče zapravo isprepliću jest - čelništvo. Bivši gradonačelnik Detroita proglašen je krivim za ucjene i iznude, dok je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader proglašen krivim, zasad, za zloupotrebu položaja i ovlasti, te primanje mita. Čini se da su obojica iskoristila podmićivanje kako bi na račun građana nahranili vlastitu pohlepu. Istodobno, obojica su puki simboli izopačenog sustava.

Željezni trokut između političara, sindikata javnih službi i gradskih elita opstruirao je nastojanja oko provedbe reformi u Detroitu. Korumpirani gradski čelnici uspjeli su osigurati podršku kupujući gradske radnike neodrživim mirovinskim sustavom i dijeleći bonuse ključnim saveznicima u sindikatima i poduzećima. U Hrvatskoj bi se reklo da su zapošljavanje oko 200 tisuća javnih službenika, nezarađene mirovine i povlastice lažnih branitelja dizajnirani kako bi održavali dobru volju birača, bez obzira na sve lošiju stvarnost.

I u Detroitu i u Hrvatskoj, čini se da su građani osuđeni na patnju dok iz vlastitog džepa otplaćuju materijalnu dobrobit svojih elita. Gradonačelnik Detroita vozio je Cadillac Escalade, kupljen novcem poreznih obveznika, dok grad nije mogao priuštiti pristojne policijske snage i dok je ta piromanska prijestolnica Amerike zatvarala vatrogasne postaje. U Hrvatskoj, dok poplave uništavaju dijelove zemlje, a stopa nezaposlenosti doseže 21,6 posto, Vlada raspravlja o nabavi luksuznih njemačkih automobila za svoja ministarstva.

Najtragičniji dio obiju priča leži u protraćenim mogućnostima. Detroit se nekoć dičio najvećim postotkom vlasnika kuća među industrijskim radnicima. Hvalio se i najbolje plaćenim poslovima. Sada bilježi gotovo rekordan postotak ovrha i  oko 80.000 napuštenih nekretnina.

Hrvatska je puna obećanja i, za razliku od Detroita, ne suočava se sa nepreglednim slučajevima nasilnog kriminala. Tu sam susreo mnoštvo sposobnih, kreativnih i inteligentnih ljudi, koji bi državu, pod nekim drugim okolnostima, mogli učiniti savršenim mjestom za život. Kad bi oni dobili šansu, siguran sam da bi mnogi zavidjeli Hrvatskoj - ne samo na lijepoj obali. Oni strastveniji i s više pogonskoga goriva, moraju biti frustrirani sustavom koji blokira njihove snove. Rezultat: ti britki umovi napuštaju Hrvatsku. Detroit se također smanjuje.

Tko piše tu priču? Globalizacija, kapitalizam, Kina? Dok se krivica za prvotne probleme Hrvatske i Detroita može pripisati silnicama svjetske ekonomije, obje priče govore mi kako su ljudi zaduženi za pronalaženje rješenja za sve radije najprije obogatili sebe. Detroit gori, Hrvatska tetura, a band i dalje svira.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------


Kao hrvatski zet i Amerikanac kojemu je rodno mjesto Tulsa - Oklahoma, često sam šokiran, zbunjen, ali i ugodno iznenađen razlikama u načinu života između SAD-a i Hrvatske. Zato sam i počeo pisati Zablogreb. Ovaj blog zapravo je još jedan pokušaj da shvatim mnoge od tih razlika. Kao član engleske redakcije u međunarodnom programu Hrvatskog radija, želim dočarati Hrvatsku ljudima engleskih govornih područja i ujedno protumačiti ponešto iz tih dijelova svijeta Hrvatima. Glas Hrvatske na svojim mrežnim stranicama donosi i englesku verziju ovog bloga.