Svi predsjednikovi kritičari

Oliver Stone nema namjeru snimiti film o Baracku Obami. Na pitanje zašto, kontroverzni redatelj odgovara da sadašnji američki predsjednik otkako je u Bijeloj kući nije pokazao ni kičmu ni srce. Sjedimo u Goethe-Institutu u Washingtonu, gdje se te večeri okupilo 80-ak zainteresiranih za dokumentarnu seriju Neispričana povijest Sjedinjenih Država.

Autori, a osim oskarovca Stonea tu je i koautor istoimene knjige profesor Peter Kuznick, oštro kritiziraju 44. šefa Bijele kuće. U publici uglavnom idealisti, bivši hipiji, lijevi intelektualci. Oni koji nešto znače u tom gradu te su večeri na nekim drugim domjencima.

Stone i Kuznick Obami ne niječu inteligenciju i artikuliranost, ali mu zamjeraju nastavak Busheve imperijalističke politike, miješanje države u sferu privatnosti, popustljivost prema moćnicima s Wall Streeta. Stone nikada nije skrivao svoju fasciniranost Kennedyjem, koji je, kaže, za razliku od Obame znao reći “ne” američkim vojnim jastrebovima i nije se dao uvući u novi rat. Obami redatelj, među ostalim, zamjera nastavak rata u Afganistanu i slanje dodatnih trideset tisuća vojnika na teren. U Goethe-Institutu te večeri nije bilo ni mladih.

No progresivni autorski dvojac u Washingtonu je pronašao saveznike među studentima. Doduše, ondje gdje su se vjerojatno najmanje nadali, među ultraliberalnom strujom konzervativaca. Studenti libertinci pozvali su Stonea i Kuznicka da održe predavanje o državi čije ovlasti bujaju. Iako im se mišljenja razilaze o većini tema, ljevičari i desničari, iz različitih razloga, zajednički kritiziraju Baracka Obamu. Duga je lista zamjerki na račun predsjednika koje stižu i od onih koji su poput Olivera Stonea dva puta glasovali za kandidata Obamu, ali i od onih koji nikada nisu željeli da Obama pobijedi.

Stone je očekivano intrigantan, drukčiji, zna kako isprovocirati polemiku. Te je večeri iznio i zanimljivu argumentaciju. Predsjednici koji su trpjeli fizičku patnju, poput Roosevelta koji se u 39. razbolio i ostatak života bio paraliziran ili Kennedyja koji je trpio stalne bolove u leđima, imaju više empatije za druge i svijet ne doživljavaju crno-bijelo.

Možda baš tu pada redateljev sud o nedostatku karaktera sadašnjeg predsjednika. U životnoj priči Baracka Obame, barem koliko je poznato, nije bilo velikih fizičkih trauma. Svejedno, nevjerojatan životni put od Honolulua do Pennsylvanijske avenije mogao je prijeći samo netko s iznimno čvrstim karakterom. Možda ne Stone, ali neki redatelj sigurno će tu priču i filmski ispričati.