Nedjeljom u Washingtonu

Nedjelja je u Washingtonu dan za politički teatar. Nitko nije uspio zamijeniti legendarnog Tima Russerta, koji je 17 godina vodio i uređivao najpoznatiji američki politički magazin Meet the Press. Iznenadna smrt od srčanog udara 2008. u studiju NBC-ja, koja ga je snašla dok je snimao najavu za sljedeću emisiju, doživljena je kao nacionalna tragedija.

Meet the Press, najdugovječniji politički show u SAD-u, više nije broj jedan, ali i dalje privlači više od tri milijuna gledatelja na dan koji je Amerikancima svetinja, vrijeme za opuštanje, obitelj, hobije. ABC ima This Week i u posljednje je vrijeme broj jedan s tri i pol milijuna gledatelja, slijedi Face the Nation s otprilike dvjesto tisuća gledatelja manje. Svoje je mjesto među najgledanijim emisijama nedjeljom prijepodne izborila i FOX televizija, dok CNN ne uspijeva privući više od nekoliko stotina tisuća gledatelja.

O čemu zapravo razgovaraju politički komentatori i njihovi gosti kojima je pitanje prestiža pojaviti se nedjeljom na televizijskom ekranu, makar se morali javljati iz nekog malog, slabo osvijetljenog studija na Midwestu kamo su otišli preko vikenda u posjet domu i biračkoj bazi?

Uglavnom o dalekoj budućnosti. O 2016. i predsjedničkim izborima, o tome kako je gotovo izvjesno da će Hillary Clinton biti kandidatkinja demokrata iako se aktualni potpredsjednik Joe Biden još nada da njegova karijera u Bijeloj kući nije završena. Raspravlja se u TV studijima u Washingtonu nedjeljom i o republikancima, o tome je li guverner New Jerseya Chris Christie bullí koji neće preživjeti najnovije afere vezane uz obračune s političkim neistomišljenicima na tragu Copppolina Kuma ili ga iz političkog ringa žele otjerati suparnici iz vlastite stranke. Odjednom se opet pojavilo i ime Mitta Romneya, mormona i biznismena koji poručuje u TV intervjuima kako nije zainteresiran za predsjedničku utrku 2016.

Nije jedini. Ta politička utakmica još nije ni u primisli građana. Svejedno, politička elita uz pomoć medija polako kreira natjecateljsku atmosferu. Uostalom, jesen ove godine donosi izbore za Kongres. Demokrati strahuju od gubitka većine u Senatu. Taj bi poraz dodatno oslabio Baracka Obamu, koji odaje dojam političara koji je ionako odustao od ambicije da pomiri nepomirljivo u Washingtonu.

U 2017., barem tako piše ugledni New Yorker, Barack Obama zna što će raditi. Posvetit će se pisanju. Književni agenti procjenjuju da je jednom od  najtalentiranijih pisaca među političarima za nove memoare, knjigu koja uključuje i godine u Bijeloj kući, ponuđen rekordan honorar, iznos između 17 i 20 milijuna dolara.