Virginija je za ljubavnike

Par s ukusom za pjenušac, i budžetom za pivo. Tako mediji opisuju Roberta McDonnella i njegovu suprugu Maureen. Donedavno uspješan guverner Virginije, politička zvijezda i potencijalni kandidat za Bijelu kuću, i prva dama bogate savezne americke države u središtu su političkog skandala.

Federalno tužiteljstvo optužilo ih je za korupciju. Na 43 stranice potanko su opisani navodni grijesi para za koje je 2010. bila prekretnica. Bio je siječanj kada su uselili u guvernersku rezidenciju u glavnom gradu Richmondu. Politički trijumf bio je javan, no ne i financijski problemi u kojima su se našli zbog nekoliko pogrešnih investicija, školovanja djece, troškova u kampanji.

Uloga prve dame zahtjevna je, i to ne samo u Washingtonu. Maureen želi izgledati reprezentativno. Majka petoro djece, do tada, navodno, ljubazna, vrijedna i skromna, odjednom želi skupe stvari za inauguraciju, domjenke, službene i manje službene događaje.

Tu na scenu stupa Johnnie R. Williams, poslovni čovjek i obiteljski prijatelj, vlasnik tvrtke za prodaju dodataka prehrani - Star Scientific. Za Maureen kupuje dizajnersku odjeću i torbice, osigurava joj besplatna putovanja privatnim zrakoplovom. Pokriva dio troškova vjenčanja za kćer McDonnellovih, a povremeno uskače i s pozajmicama.

Prijatelj široke ruke zauzvrat dobiva poseban tretman. Katkad je to mjesto pored guvernera na nekom svečanom događaju. Jednom je prva dama organizirala neslužbeni sastanak u rezidenciji gdje su promovirani energetski napici koje prodaje tvrtka J. Williamsa. Prema navodima tužiteljstva, darovi i pozajmice iznosili su najmanje 165 tisuća dolara. 

McDonnellov mandat završio je prije dva tjedna. Njegovom oproštajnom govoru pljeskali su i politički neistomišljenici. Optuženi guverner dolazi iz Republikanske stranke. Većina njegov mandat ocjenjuje uspješnim. 

Nakon objave optužnice, izjavio je kako je bilo pogrešnih procjena u njegovu ponašanju, no ne i krimalnih djela. Donatoru je vratio 120 tisuća dolara. Moralnu potporu pružili su mu mnogi političari iz republikanskog i demokratskog tabora. Par je, kažu, bio na rubu financijskog sloma kada je došao na vlast.

Kakav god ishod kaznenog postupka bude, guvernerski par osramoćen je. U Virginiji, državi s osam milijuna stanovnika, stopom nezaposlenosti od 5,2 posto i s više od 150 tisuća milijunaša, korupcijski skandal težak oko 160 tisuća dolara danima je udarna tema.

Tesko je ne primjetiti: krupne ribe upecane u mrežu domaćeg pravosuđa za takav iznos s potencijalnim sponzorima ne bi ni kavu popile.