Oni su najjači kad je najteže

Završen je i drugi krug Europskog rukometnog prvenstva u Danskoj. U petak u borbu za medalje kreću Danska, Francuska , Španjolska i Hrvatska. Upravo tim redoslijedom su europski prvaci, olimpijski pobjednici, svjetski prvaci i jedina reprezentacija koja je na ta tri natjecanja izborila medalju, osigurali poluzavršnicu. Petnaesto je to polufinale Hrvatske na velikim natjecanjima, što je gotovo presedan u 20 godina koliko nastupaju na velikim smotrama.

Znali smo da će s Poljskom biti teško, odlična je to reprezentacija, ali smo ipak vjerovali u veću pojedinačnu i momčadsku vrijednost naših rukometaša. Da nije tako ne bi ih Poljaci sami kupovali i plaćali. Trenutačno je čak pet naših u Kielcu. Malo smo bili nervozni u prvom dijelu, Poljska je vodila nekoliko puta s tri pogotka prednosti. Uhvatili smo ih serijom 5-1 između devete i 16. minute, ali nismo izdržali jer je napad bio oslonjen samo na Duvnjaka. Kada je obrana podigla agresivnost na početku drugog poluvremena, a Duvnjaku se u realizaciji priključili Kopljar i Bičanić, sve je došlo na svoje. U 37. minuti već smo imali četiri pogotka viška. Ostalo je povijest…

Idemo u Herning na noge Danskoj, spremni za još jednu divovsku borbu.

Danci su izuzetno dobri. Nosi ih cijela zemlja i 15.000 tisuća fanatičnih navijača. Imaju fenomenalan dvojac Niklas Landin  - Mikkel  Hansen. Jedan izluđuje suparnike svojim čudesnim obranama, drugi ih uništava dalekometnim projektilima. Tko ih dobije, zaslužuje zlato.

Francuze ste vidjeli. Opet su beton u obrani, a s Nikolom Karabatićem naprijed i sjajnim kružnim napadačima mogu parirati svima. Da li Španjolcima, ostaje da vidimo, Švedska je u posljednjem kolu pokazala da nisu neranjivi.

Svjetski prvaci ovdje su bili oslabljeni za dvije jako bitne karike – vratara Arpada Šterbika i kružnog napadača Julena Aguinagaldea. I dok su Guardiola i Andreu koliko – toliko uspjeli nadoknaditi manjak na crti, a sada  se u završnici priključio Aguinagalde, vratari su im silno veliki problem. Sierra je dobar, ali mora imati savršen dan da bi bio dobitak za momčad. A to nije lako ponavljati. Mladi  De Vargas Moreno još nije spreman za divove svjetskog rukometa.

Ukratko, petak je dan nevjerojatnih obračuna: Danska – Hrvatska, Francuska- Španjolska. Smjestite se udobno, petak je rukometni praznik!