Do četiri boda uz puno muke

Protiv Bjelorusije poezija, s Crnom Gorom milostivo prema južnom susjedu, sa Švedskom drama. Tri nastupa, tri pobjede za 4 boda drugog kruga. Cilj je ostvaren. Ponovili smo ostvarenje s tri posljednja Europska prvenstva i svaki put stigli do polufinala, odnosno medalje. Potpisujemo to odmah i ovdje.

Ali dosta je otvorenih pitanja na koja izbornik Slavko Goluža mora odgovoriti s igračima prije odlučujućih nastupa u Aarhusu. Naime igra nam još nije ni približno stabilna i moćna kao u Španjolskoj prije godinu dana. Previše je tu uspona i padova, praznog hoda da to iskusna ekipe poput Francuske ili nadajmo se u kasnijoj fazi Španjolske i Danske ne iskoristile. Premda je Mirko Alilović fantastičan i vadi nas kada je najpotrebnije Hrvatska sigurno može mnogo bolje. Za sada je mnogo toga na leđima Domagoja Duvnjaka koji će sasvim sigurno potrošiti zadnji atom snage u svakom susretu za hrvatski uspjeh, ali veliko je pitanje može li izdržati svih osam susreta na tom nivou. Sreća je da mu se u svakom susretu priključi po neko. Protiv Bjelorusije Horvat 6 od 6 realizacija, s Crnogorcima Čupić, a Šveđanima Buntić. Ali bilo bi sjajno da Domagoj povremeno predahne.

Obrana je i dalje naš forte  i ona nas može izvući u kritičnim trenucima. Njezina snaga je u specijalistima Gojunu, Musi, Vukoviću, uz već provjerene Kopljara, Duvnjaka, Vorija. Za sada igramo stalno 6-0, ali imamo i pričuvno rješenje 5 + 1, koje Goluža čuva za "crne dane". Nadajmo se da nam neće trebati.
 
U skupini s kojom se Hrvatska križa ludilo posljednjeg kola u drugi krug je izbacilo Francusku, Poljsku i Rusiju. Olimpijski pobjednici su maksimalni i dolaze s 4 boda kao i mi, Poljska ima dva, a Rusija je bez bodova. Srbija je nakon pobjede protiv Poljske ispala u mini krugu te tri reprezentacije i odlazi doma. Nemamo ništa protiv, ako ne moramo bolje da ne igramo protiv njih. Poljsku i Rusiju ćemo valjda nekako riješiti i eto nas u polufinalu.

I za kraj samo podsjetnik da se ostvaruju prognoze da će se za medalje boriti Hrvatska, Francuska, Španjolska i Danska. Svi smo imali 100 postotni učinak u prvom dijelu i bilo bi pravo čudo da se na nađemo u polufinalu, odnosno utakmicama za medalje. A one su samo tri, što drugim riječima znači da će neko ostati kratkih rukava u Danskoj. Kako ovdje snijeg pada svaki dan to nije nimalo ugodno. Nadajmo se da to nećemo biti mi.