Batman ili Bruce?

Gotham City. Vlast je prestala funkcionirati. Političari su korumpirani, institucije su nekompetentne, vladaju sebični interesi i nepotizam. Zvuči poznato? Odjednom, iz mrkle noći pomalja se heroj - milijarder, spreman počistiti grad svojim... šakama?

Zapravo, nikada nisam razumio zašto je Batman išao naokolo mlateći ljude. Mislim, s obzirom da je milijarder, nije li Bruce Wayne mogao svoj novac bolje iskoristiti, osnivajući dobrotvorne organizacije  i financirajući obrazovanje kako bi stanovnici Gothama dobili šansu za osobni napredak, umjesto da se okrenu kriminalu i da im potom Batman lomi noseve?

Naš svijet, u Americi u i Hrvatskoj, nije mnogo različit od Gotham Cityja. Osvrnite se samo oko sebe. Proračuni koji su trebali podržavati javno dobro smanjeni su i okljaštreni. Od početka krize, savezna država Oklahoma, odakle dolazim, srezala je proračun za obrazovanje za 22,8 posto.  Proračuni za zdravstvo, vrtiće, kupone za hranu i ostali programi za dobrobit najsiromašnijih članova društva također su opustošeni. U Hrvatskoj, recesijska  štednja također je u punom zamahu.  A tek korupcija? Ne treba nam Batman, treba nam Bruce Wayne!

U SAD-u, srećom, imamo mnogo takvih. Ne zovemo ih, doduše, superherojima, već filantropima. U 2013. godini, darovi u vidu milijunskih ili višemilijunskih iznosa dosegnuli su ukupno 13 milijardi dolara.  Novčani pokloni uključuju, primjerice, 250 milijuna dolara za sveučilišnu zakladu, darovnice za predškolske programe, muzeje i medicinska istraživanja. Samo u mom rodnom gradu,  imena najbogatijih stanovnika krase brojne dječje ustanove i bolnička krila. Za nas je normalno da bogataši daju novac organizacijama i institucijama koja promiču javno dobro.

U Hrvatskoj, čini se, nema takve tradicije. Ne razumijem zašto. Na Sveučilištu bi zasigurno mogli iskoristiti takav novac. Zna se da postoji manjak prostora, pa zašto, recimo, ne pitati nekog bogataša s popisa bivših studenata Fakulteta političkih znanosti da donira novac i tako pomogne podići novu zgradu? Može li itko zamisliti Bandićev Centar za politiku? Svaki koledž u Americi sastavljen je od zgrada koje su 'donirali' bogati bivši studenti. Ili, pogledajte hrvatske bolnice. Mnoge od njih su pretrpane i nedostaju im najosnovniji elementi poput... hm... parkirališta. Unutar kompleksa Klinike za infektivne bolesti prisiljeni ste 'parkirati' na počesto blatnjavoj parceli iza bolnice, što me podsjeća na ljetni kamp. Zašto ne pitati nekog od bogatijih žitelja Hrvatske da donira novac kako bi se to riješilo? Pazite sad: Parking garaža 'Luka Rajić'!

Naravno, dobročinstvo u Americi nije rezultat čistog altruizma. Bogataši imaju poticaje za darivanje - uz ostvarivanje poreznih olakšica, to ih čini 'manje zlima' u javnosti. Podržimo, stoga, naš vlastiti Gotham; poboljšajmo obrazovanje, situaciju s parkiranjem i javni imidž hrvatskih tajkuna kroz - filantropiju.

__________________________________________________________

Kao hrvatski zet i Amerikanac kojemu je rodno mjesto Tulsa - Oklahoma, često sam šokiran, zbunjen, ali i ugodno iznenađen razlikama u načinu života između SAD-a i Hrvatske. Zato sam i počeo pisati Zablogreb. Ovaj blog zapravo je još jedan pokušaj da shvatim mnoge od tih razlika. Kao član engleske redakcije u međunarodnom programu Hrvatskog radija, želim dočarati Hrvatsku ljudima engleskih govornih područja i ujedno protumačiti ponešto iz tih dijelova svijeta Hrvatima. Glas Hrvatske na svojim mrežnim stranicama donosi i englesku verziju ovog bloga.