Idilična zima

U više od 10 godina koliko živim u Hrvatskoj, zima mi je uvijek bila najteži dio godine. Kad sam odlučila živjeti u domovini mojih predaka, nisam ni razmišljala o tome kakva me hladnoća očekuje u ovome dijelu svijeta. Dugo godina moje je geslo bilo da me iz Hrvatske može jedino otjerati birokracija ili zima. A sad, kad više nemam posla s birokracijom, i dok uživam u zagrebačkim sunčanim danima, ne mogu se oteti dojmu da nakon što sam se ja prilagodila životu ovdje, napokon se klima prilagodila meni.


Prije točno godinu dana, u nedjelju 13.01., Zagreb je bio među najsnježnijim dijelovima nizinske Hrvatske. Snijeg je neumorno padao nekoliko dana. Zagreb dugo nije bio u takvom kolapsu prouzročenom snježnim nanosima. Dok je snijeg obarao rekorde, gradski je promet bio u blokadi, ralice nisu uspijevale očistiti snijeg koji je padao kao da nikada neće prestati. To su bili trenuci kada sam se pitala kako ću izaći na kraj sa zagrebačkom zimom.


Ne bih sada o snijegu i svemu što on u meni izaziva, bit će prilike za to. Ovi sunčani zimski dani podsjećaju me na zimu u rodnom Buenos Airesu. Zadnja je zima ondje službeno počela 21. 06. i završila je 22. 09.  Prosječna temperatura zimi je oko 11 Celzijevih stupnjeva. A još važnije od izmjerene temperature je činjenica da je zima uglavnom obasjana suncem. Zima koja to, gledajući iz zagrebačke perspektive, zapravo i nije.


Inače, zimi je u Zagrebu moj boravak na otvorenom uglavnom ograničeno samo na ono neizbježno: odlazak na posao, šetnja psa, posjet dućanu. Zimi se osjećam zarobljenom, kao da sam u okovima. Niti 6 slojeva odjeće mi ne pomaže, jer je meni zima u glavi i ne uspijevam je prihvatiti. Zabundam se i jedva uspijem zakopčati jaknu. Mrzovoljno se vučem ulicom.


Čim se probudim i ugledam plavo nebo, moje je raspoloženije raste do poželjne razine. Sve mogu i sve mi se da. Tako je bilo i jutros. To je zapravo zima po mojoj mjeri - zima kao u mojem Buenosu, u kojem su svi u šoku kad se temperatura približi ništici. Ovih naših ugodnih desetak stupnjeva u siječnju su “hladni dani” u Buenos Airesu. Meni ni vlaga ni vrućina ne smetaju, samo da nije hladno. Uživam sve dok se gusta magla - koja ne dopušta suncu da se probije - ne spusti na nas, iako mi je jasno da ove temperature nisu uobičajene za ovo doba godine.


Dok su se u SAD-u borili s valom hladnoće, u Argentini su pak imali toplinski val. Od 11. Prosina prošle do početka ove godine u Buenosu su se prvi puta suočili s toplinskim valom čija je razina opasnosti za zdravlje kategorizirana kao ekstremna i proglašena je crvena uzbuna. Sjeverni i središnji dio zemlje, kao i sjeverni dio Patagonije pretrpjeli su najduži toplinski val od 1906. godine, od kada se mjerenja provode. U Buenos Airesu zbog povećane potrošnje struje došlo je do kolapsa sustava i 800.000 ljudi ostalo je bez struje.


Primjerice Rosario, treći po veličini grad u Argentini, udaljen samo tristotinjak kilometara od Buenos Airesa, ušao je u 2014. s vrtoglavih 40 stupnjeva, s tim da je tjelesni osjet bio preko 50. Inače, zbog vlažnog zraka u Argentini se mjeri realna temperatura ali i tjelesni osjet koji jako oscilira s utjecajem vlažnosti zraka, tako da se visoke temperature popnu gore, a niske se spuste još niže.


I dok neki tuguju jer ne mogu na skijanje na Sljeme, dok moje kumče nestrpljivo čeka da isproba nove sanjke, meni traje idilična zima i koristim ove zrake sunca za ugodnu šetnju sa psom Jarunom.  U nadi da se neće obistiniti predviđanja pučkog meteorologa koji glasi: “zeleni Božić - bijeli Urskrs” ja uživam u zagrebačko-argentinskoj zimi.


*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-


Drukčiji pogled na svakodnevne događaje. Dvije trećine života provela sam u Buenos Airesu, a kako je dio argentinskoga mentaliteta pozitivan odnos prema životu, tako i ja na događaje u Hrvatskoj pokušavam gledati sa svjetlije strane i povlačiti paralele sa situacijom u Argentini. Budući da radim u španjolskoj redakciji Međunarodnog programa Hrvatskoga Radija – na Glasu Hrvatske, imam priliku upoznati španjolsko govorno područje sa događajima u Hrvatskoj preko španjolske verzije ovoga bloga.