Komande u Duvnjakove ruke

Europsko rukometno prvenstvo proslavit će u Danskoj 20. rođendan.

Godine 1994. u Portugalu je održana prva, povijesna smotra euro-rukometa. Prvi naslov uzeli su Šveđani, a mi ga pamtimo po osvojenoj bronci. Bila je to prva od ukupno četiri hrvatske medalje na europskim prvenstvima – bronca 1994., srebro 2008. i 2010. te još jedna bronca  2012.

Još dva puta bila je Hrvatska u borbi za medalje – 2004. i 2006., ali na kraju je nastupe završavala na onome nesretnom 4. mjestu.

Priču o zlatu koje nedostaje vjerujem da znate, nova prilika je svakako tu. Za konkurenciju će mnogi reći da je nikad lakša ili manja, ali to su uvijek varljive procjene. S obzirom na fizičku zahtjevnost rukometa koji se sve više pretvara u pravi moderni gladijatorski sport i ozljede će biti strahovito važan faktor, koji je će puno toga odlučivati.

Pri tome mislim i na one koje su se već dogodile i one koje će se tek dogoditi. Hrvatska je zasad relativno dobro prošla, neka tako i ostane.

Način igre hrvatske reprezentacije se neće, vjerujem, puno mijenjati od izdanja sa Svjetskog prvenstva iz Španjolske. Čvrsta obrana, s vratarima u, nadamo se, pravome izdanju, brza igra prema naprijed, puno tzv. lakih golova, a kada dođe puni napad – komande u Duvnjakove ruke.

Za njega bi ovo prvenstvo trebalo biti još jedna potvrda statusa najboljeg svjetskog igrača. Ponovno uteg na njegovim leđima, ali dosad je baš u takvim situacijama najbolje reagirao.

Malo o konkurenciji... na prvi, pa i drugi pogled stvari se čine poprilično jasnima. Danska u skupini A, Španjolska u skupini B, Francuska u skupini C i Hrvatska u skupini D.

To su četiri glavna favorita, koje gotovo sve prognoze stavljaju u samu završnicu, u borbu za medalje. Eventualna gužva mogla bi se javiti u skupini C, u onome društvu s kojim se Hrvatska susreće u drugoj fazi natjecanja.
Podsjećam uz Francusku u toj su skupini još Srbija, Poljska, i Rusija. Vjerojatno baš tim redom.

Na početku hrvatski raspored glasi – Bjelorusija, Crna Gora, Švedska, opet nekako čini se idealno. Nadamo se borbi sa Švedskom za prvo mjesto, a za početak servirano nam je predjelo Rutenka i društvo. Ovo će sigurno biti drugačija utakmica od one iz Španjolske, jer tamo su Bjelorusi bili opijeni ulaskom u osminu finala Svjetskog prvenstva i bez obzira na odličnu igru Hrvatske, gotovo da s nisu ni pojavili na utakmici.

Ovo je novo natjecanje, njihov rukomet stalno napreduje, a genijalac poput Siarheja Rutenke svakome može zapapriti.

Stoga, malo opreza, uz znanje i kvalitetu koju hrvatska reprezentacija posjeduje i problema na početku jednostavno ne bi smjelo biti.

Sretno, Kauboji!!!