Beskućništvo

Odrastajući u SAD-u, bio sam itekako svjestan činjenice da u Oklahomi postoje beskućnici. Putujući na relaciji kuća - škola, svakodnevno sam prolazio pokraj 'kreveta' jednog beskućnika. Taj ležaj, sklepan od dvije-tri umrljane deke položene na betonski nosač nadvožnjaka, bio je jedan od obilježja na putu kući: prodavaonica, malena benzinska postaja, beskućnikov krevet.

Amerika je u 80-ima, kao rezultat recesije i inicijative Ronalda Reagana da se smanji socijalna pomoć najnižem sloju stanovništva, doživjela nagli porast beskućništva. Osim što sam svjedočio stvarnoj lokaciji noćenja beskućnika, rano sam se upoznao i sa konceptom beskućništva - putem dječje sličice iz kolekcije Garbage Pail Kid’s iz 1986, sa prikazom beskućnice koja kopa po sadržaju kante za smeće u New Yorku, te putem video spota Michaela Jacksona za pjesmu Man in the Mirror. Kao klincu iz srednje klase, koji je odrastao u prosperitetu Amerike, beskućništvo mi je uvijek bilo u primisli.

Za razliku od mene, netko tko je rastao u Hrvatskoj u 80-im godinama, beskućništvo je vjerojatno doživljavao samo u filmovima. Prijateljica mi je rekla da je prvi put vidjela beskućnika kada je otputovala u London, 1989. godine. No, baš kao što Hrvatska danas ima McDonalds, tako ima i beskućništvo.

Na beskućništvo se u Hrvatskoj uglavnom gleda kao na posljedicu nagle tranzicije iz socijalizma u kapitalizam i stalnih ekonomskih poteškoća u državi. Zanimljivo je da u slučaju Hrvatske takvo poimanje uistinu ima smisla. Logično je da su nestabilnost koja je zavladala u postsocijalističkom razdoblju, rat i anemični gospodarski rast rezultirali težim ekonomskim prilikama za obitelji i pojedince, gurajući mnoge od njih u beskućništvo.

Morate se, dakle, zapitati: čime se opravdava jedna Amerika, sa svim svojim bogatstvom? Prema podacima UNICEF-a, nakon Rumunjske, SAD bilježi drugi najveći broj djece koja žive u siromaštvu u razvijenom svijetu! Kao rezultat te užasavajuće stope siromaštva djece, svako 50. dijete u Americi barem jednom godišnje iskusi beskućništvo.  Šokantno, ako uzmete u obzir da američki BDP iznosi 15 bilijuna dolara, dok rumunjski BDP istovremeno doseže 169 milijardi dolara.

Iz nekog razloga, Hrvatska nije uvrštena na UNICEF-ovu listu, pa je teško povlačiti usporedbe sa SAD-om. Beskućništvo postoji u Hrvatskoj, no ovdje možda možemo iskoristiti neke lekcije iz Amerike. Reagan je utjelovio bešćutnu ravnodušnost kad je, usred bujajuće krize beskućništva, izjavio da se mnogi beskućnici nisu našli u ekstremnoj nevolji zbog svoje ekonomske situacije ili drugih teških okolnosti, već su beskućnicima postali 'po vlastitom izboru'.

Kad se nečiji problem jednom proglasi izborom pojedinca, malo je toga zbog čega bi se društvo trebalo osjećati odgovornim. Ipak, upravo ta ravnodušnost društva prema svojim nisko rangiranim članovima zapravo čini razliku. Beskućnici ne mogu ostvariti doprinos u političkim kampanjama, teško se mogu mobilizirati, a nisu poznati ni kao osobito revni glasači na izborima - ni u SAD-u, niti u Hrvatskoj stoga ne možemo očekivati političko rješenje. No, u Hrvatskoj još uvijek ima nade.

Studenstka organizacija VOLIM u prosincu je prikupila donacije za sklonište za beskućnike, a Fakultet političkih znanosti potom je donirao svotu jednaku prikupljenim donacijama. Poznajem nekoliko studenata volontera koji rade u organizacijama i udrugama za pomoć hrvatskim beskućnicima (s jednim od njih razgovarao sam za ovotjedni Weekend Magazine). Suosjećanje mlađe generacije za one koji su u životu imali manje sreće čini se vjerodostojnim predznakom boljitka u budućnosti. 
Kao hrvatski zet i Amerikanac kojemu je rodno mjesto Tulsa - Oklahoma, često sam šokiran, zbunjen, ali i ugodno iznenađen razlikama u načinu života između SAD-a i Hrvatske. Zato sam i počeo pisati Zablogreb. Ovaj blog zapravo je još jedan pokušaj da shvatim mnoge od tih razlika. Kao član engleske redakcije u međunarodnom programu Hrvatskog radija, želim dočarati Hrvatsku ljudima engleskih govornih područja i ujedno protumačiti ponešto iz tih dijelova svijeta Hrvatima. Glas Hrvatske na svojim mrežnim stranicama donosi i englesku verziju ovog bloga.


Saznajte više o beskućništvu u Hrvatskoj slušajući moj radijski prilog u subotu, 11. siječnja, u HRT-ovom
Weekend Magazinu Glasa Hrvatske nakon Croatia Today u 18.15 CET, a kasnije ga pronađite na mrežnim stranicama HRT-a.

Reagan and the Economy: the 1982 Recession
Michael Jackson: Man in The Mirror
Poor Kids of America