Picula&Stier

Politika ima puno lica, Hrvatska isto tako.

O tome sam razmišljala u 150 godina starom washingtonskom Metroplitan Clubu slušajući izlaganja Tonina Picule i Davora Ive Stiera. Hrvatski europarlamentarci proveli su intenzivan tjedan u glavnom američkom gradu predstavljajući novu članicu Europske unije Amerikancima. Domaćin, Ured Europskog parlamenta u DC-u, organizirao im je sastanke s američkim dužnosnicima, političarima, lobistima, akademicima, novinarima.

Američka stručna javnost dobro je informirana o događajima u Hrvatskoj i susjedstvu. Pitanja za naše političare bila su vrlo konkretna. Najviše ih je bilo o Bosni i Hercegovini, čija budućnost neskriveno brine Washington. Publiku je zanimao i proces proširenja Unije, benefiti koje Hrvatska ima nakon ulaska u EU, sigurnosni aspekti u regiji.

Teme dominanate u hrvatskim medijima bile su tek spomenute.

Na predavanju u Centru za transatlantske odnose kolega iz Tanjuga želio je čuti komentar o ispadu nogometaša Šimunića. Oba su hrvatska političara eksplicitno, bez zadrške, osudila Šimunićev postupak. Stier je očekivano kritizirao veličanje svih totalitarizama, a Picula je podsjetio kako susjedi imaju posla i u vlastitom dvorištu. Pitali su ih i o aktualnim referendumima, ali ne na službenim sastancima u State Departmentu, Pentagonu i drugdje.

Tamo se s hrvatskim političarima više ne razgovara u pokroviteljskom stilu. Taj ton i Picula - bivši šef hrvatske diplomacije, i Stier - nekadašnji diplomat u Washingtonu, sigurno dobro poznaju. Sada su ih američki partneri slušali kao političare koji daju ravnopravne procjene o budućim odnosima EU - SAD, i proširenju Unije.

U Washingtonu, u kojem hladni rat između republikanaca i demokrata ne prestaje otkako je Barack Obama ušao u Bijelu kuću, nije prošlo neopaženo kako dva političara iz suprotnih političkih krila uspješno predstavljaju zemlju u inozemstvu.

I zaista, neobično je vidjeti socijaldemokrata i konzervativca iz Hrvatske kako brane boje istog tima, racionalno obrazlažu stanje u zemlji iz koje dolaze, i pri tom ne gube na političkoj autentičnosti.

Njihov dolazak u Washington dao nam je priliku da sebe vidimo očima drugih. Ovaj put američke javne i političke scene. Bez obzira na depresivno stanje u zemlji, ipak ne tapkamo u mjestu.

Picula i Stier u Washingtonu su pokazali zajedništvo koje im na domaćem terenu vjerojatno ne bi prošlo, jer u našoj "kući podijeljenoj iznutra" na takav politički stil nismo navikli.