Sport i "sport"

Posljednjih tjedana govori se o nepravilnostima u radu krovne hrvatske sportske organizacije, Hrvatskog olimpijskog odbora. Ministar sporta Željko Jovanović predao je financijsko izvješće odbora za 2012. zbog navodnog nenamjenskog trošenja sredstava DORH-u. Nagnalo me to na malo istraživanje o tome kako se financira HOO, ali i na usporedbu sa stanjem u Njemačkoj.

Hrvatski olimpijski odbor
(HOO) u domeni vrhunskog sporta brine o 38 saveza olimpijskih te 33 saveza neolimpijskih sportova. Gotovo 90% financijske konstrukcije HOO-a dolazi direktno iz državnog proračuna, točnije iz jednog dijela prihoda države od igara na sreću. Dosadašnja dodatna redovita davanja iz budžeta ukinuta su za 2013. godinu. Manjim dijelom financijska sredstva HOO osigurava putem marketinga i od tzv. olimpijske solidarnosti, iznosa koji mu dodjeljuje Međunarodni olimpijski odbor.

Osporavani financijski izvještaj za 2012. godinu pokazuje da je proračun HOO-a iznosio 131,4 milijuna kuna. Samo 16,4 milijuna nije došlo direktno od države. Za bruto plaće 58 zaposlenika izdvojeno je gotovo 8,6%.

Njemački olimpijski sportski savez ili kraće DOSB (Deutscher Olympischer Sportbund) krovna je organizacija za 91.000 sportskih saveza i udruga. Ukupno broji 27,8 milijuna članova. Na razini vrhunskog sporta te brojke uključuju 34 saveza olimpijskih i 28 saveza neolimpijskih sportova. Financira se iz članarina, igara na sreću (ili konkretno, od jedne takve igre zvanom Glücksspirale) te prihoda iz marketinga. Čini se slično, ali valja napomenuti: novčana sredstva od igara na sreću ne izdvajaju se iz prihoda u državnom proračunu već Glücksspirale osim tzv. poreza na lutriju odvaja određen iznos za sport, kulturu i održavanje spomenika.

U olimpijskom ciklusu 2009.-2012. tako su godišnji prihodi DOSB-a u prosjeku iznosili 41 milijun eura. Od tog iznosa 24% se potrošilo na plaće 120 zaposlenika. Direktno iz državnog proračuna odnosno od Ministarstva unutarnjih poslova koje je zaduženo za sport, izdvojeno je godišnje još 130 milijuna eura. Taj iznos isključivo je namijenjen sportašima i projektima u sportu, a ne održavanju samog olimpijskog odbora. Ukupno na raspolaganju tako stoji 170 milijuna eura na sport.

Neke će ta brojka možda zapanjiti, ali smatram da je iznos deset puta veći od onog kojim raspolaže HOO za sportsku i veliku zemlju poput Njemačke realan. Smatram i da proračun HOO-a od 131 milijuna kuna za 2012., odnosno predviđenih 123 milijuna za 2013., nije previsok. Jer hrvatski sport je brend u Europi i cijelom svijetu. Jedan od glavnih promotora naše zemlje. I baš se zato znatan novac izdvojen iz državnog budžeta mora uložiti u sportaše, a ne u neke upitne projekte. Pritom je, naravno, bitno da novac uložen u bilo koju sportsku organizaciju i stigne do onih koji svojim darom i radom postižu vrhunske rezultate te tako postaju ponos nacije. Je li HOO taj novac upravo tako, namjenski, trošio reći će vrijeme. I DORH.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - -- - - - - - - -- - - - -- - - - - -

Otkrivanje novih i zanimljivih mjesta, ljudi i događaja pričinjava mi veliko veselje, a još više me veseli kad ta otkrića mogu podijeliti s drugima – upravo tomu služi ovaj blog. Pri tome, kao jedna od Njemica u međunarodnom programu Hrvatskog radija Glas Hrvatske, posebno želim njemačkim govornim područjima približiti našu zemlju sa svim njezinim zanimljivostima. Stoga na stranicama Glasa Hrvatske možete pronaći i njemačku verziju bloga.