Zanimanje: Nezaposlen


Registrirana nezaposlenost u listopadu je premašila 20 %. Prošli tjedan prema podacima Hrvatskog Zavoda za Zapošljavanje (HZZ) broj nezaposlenih približio se brojci od 354 tisuća. Bilo i za očekivati da će se završetkom turističke sezone broj nezaposlenih povećati. Situacija je zabrinjavajuća, a nema izgleda da će nam uskoro krenuti nabolje, osim ako turistička sezona ne potraje čitavu godinu.


Kao i uvijek, kraj turističke sezone obilježen je izvrsnim rezultatima i hvalospjevima Ministarstva turizma kako smo premašili sve rekorde. Turistička sezona je uspješna i to pokazuju svi dosadašnji rezultati. Osim u dolascima i noćenjima, rast bilježimo i u prihodima (+11% za prvih osam mjeseci prema podacima Porezne uprave) te novozaposlenima (18,2% za prvih devet mjeseci prema podacima HZZ-a), što sugerira da turizam ima sve jači utjecaj na hrvatsko gospodarstvo, naglasio je ministar turizma Darko Lorencin početkom mjeseca predstavljajući prve rezultate turističke sezone.

Svima nam je jasno kako je turizam strateška grana hrvatskog gospodarstva. Iako udio turizma u bruto domaćem proizvodu (BDP) raste, on je prošle godine bio nešto viši od 16 %. Dok pak s druge strane potrošnja u domaćinstvima stvara nešto više od 59 % BDP-a. U mnogim naprednim gospodarstvima potrošnja domaćinstava ključni je pokretač rasta. Ali kako pokrenuti potrošnju kada ljudi ostaju bez posla, a ekonomska budućnost nam je neizvjesna?

Poznajem više osoba koji svoju “karijeru” grade na sezonskom zapošljavanju u turizmu. Zaposle se u nekom hotelu na Jadranskoj obali tijekom 7 mjeseci, ubijaju se od posla, dobro zarade, a onda 5 mjeseci pauziraju, sve do nove sezone. Jedna od njih mi je čak rekla kako više zaradi tako nego da se negdje zaposli za stalno uz prosječnu plaću, što je nažalost istina.

I sam premijer Zoran Milanović jučer u Koprivnici je rekao: Nezaposlenost je strukturni problem. Kada bi sljedeće godine gospodarstvo raslo pet posto, što se neće dogoditi, ali bit će rasta, opet bi nezaposlenost ostala manje-više visoka, jer je takva struktura hrvatskog tržišta rada. Stvarati iluziju da ćemo preko sezone, privremenim zapošljavanjem u turizmu, riješiti strukturne probleme hrvatskog gospodarstva nije realno i nije pošteno. Samo ozbiljnije promijene će dovesti do toga da Hrvatska bude konkurentna i jaka kada dođe sljedeća kriza, a ona će doći. Nadam se ne brzo, napomenuo je Milanović.

S druge pak strane postoje i oni kojima se više isplati dobivati naknadu za nezaposlene preko Zavoda za zapošljavanje nego konobariti i mukotrpno zarađivati plaću koja bi bila manja od spomenute naknade. Pa se pitam bi li država s tim naknadama mogla pokrenuti neki posao i zaposliti te ljude kojima i tako daje novac u obliku naknade? Možda sam ja potpuno skrenula s uma, ne znam.

Neke su se stvari, primjerice Poticaj za samozaposlenje, ipak promijenile. Poticaj je namijenjen svim osobama bez ograničenja staža osiguranja ili radnog iskustva, zanimanja ili kvalifikacije. Zvuči divno, ali u nekim županjama već su potrošili kvotu za ovu godinu. Pa tako moja prijateljica, koja je trenutačno bez posla i htjela je pokrenuti vlastiti biznis, mora čekati do sljedeće godine da bi mogla aplicirati za poticaj. A do tada, i dalje će primati naknadu za nezaposlene i u rubrici zanimanje na svim dokumentima pisati: nezaposlena.


*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-

Drukčiji pogled na svakodnevne događaje. Dvije trećine života provela sam u Buenos Airesu, a kako je dio argentinskoga mentaliteta pozitivan odnos prema životu, tako i ja na događaje u Hrvatskoj pokušavam gledati sa svjetlije strane i povlačiti paralele sa situacijom u Argentini. Budući da radim u španjolskoj redakciji Međunarodnog programa Hrvatskoga Radija – na Glasu Hrvatske, imam priliku upoznati španjolsko govorno područje sa događajima u Hrvatskoj preko španjolske verzije ovoga bloga.