Moć Madame Lagarde

Nastup je sve. Tako mi se makar čini dok pratim uživo intervju koji u jednoj od dvorana Svjetske banke s predsjednikom velike financijske institucije - Jim Yong Kimom, vodi Richard Quest. Rujan je, u grad su stigli ministri financija iz cijeloga svijeta. Ono je doba u godini kada lideri institucija kreiranih prije gotovo sedamdeset godina na konferenciji u odmorištu Bretton Woods moraju podsjetiti na važnost svojih misija.

Quest, Englez u prolazu kroz Washington, zvijezda CNN-a, voditelj specijaliziran za teme iz ekonomije i gospodarstva, postavlja provokativna pitanja američkom Koreancu. Duhovit je, teatralan, prisutan. Predsjednik Svjetske banke je ljubazan, obrazovan, vlasnik impresivne profesionalne biografije i uglavnom neupečatljiv. Makar za sada. Iznosi plan da u sljedećih šest mjeseci u potpunosti reformira instituciju koja zapošljava pravi mali grad- 15 tisuća ljudi. Yong Kim je neskriveno ambiciozan, stopu svjetskog siromaštva do 2020. želi prepoloviti, a do 2030. spustiti sa sadašnjih 18 na 3 posto.

Richard je showman, okupljene drži budnima, predsjedniku Banke postavlja provokativna, ali ne i gruba pitanja. Yong Kim upozorava kako bi američka politička kriza mogla izazvati globalnu recesiju, čiju bi najveću cijenu kao i uvijek platili najsiromašniji. Govori o tamnim oblacima nad ugroženima i viziji bolje budućnosti za koju postoji volja i znanje, ali nekako ne dopire do auditorija.

Vidim to najbolje po gospođi koja sjedi do mene. Najprije je u maniri novog žurnalistickog vala - građanin novinar, uzbuđeno Ipadom snimala razgovor na pozornici i smješkala se. Desetak minuta kasnije pomalo je odsutno pogledavala oko sebe, a Ipad je uredno spremila u torbu. Ako je i htjela filmićem s prezentacije o kraju svjetskog siromaštva osvježiti svoj život na društvenim mrežama, brzo je odustala.

Priča s Međunarodnim Monetarnim Fondom nešto je drukčija. Na čelu MMF-a karizmatična je Christine Lagarde. Bivša francuska ministrica financija dobro zna kako privući i zadržati pozornost javnosti. Sve njeno intrigira, stil odijevanja, privatni život, političke ambicije nakon mandata u Washingtonu. No, najsnažnija je impresija da točno zna što radi.

Njeni su odgovori na novinarska pitanja konkretni, upozorenja premijerima i ministrima financija izravna. Doduše, usporedba MMF-a i Svjetske banke možda nije fer, jer misije dviju institucija su potpuno različite. Christine Lagarde može odgovoriti konkretno na pitanje kolege iz Grčke o tome hoće li Fond lomiti dalje socijalna prava u toj zemlji, jer MMF ima moć uplesti se izravno u grčko gospodarstvo.

Svejedno, moć Christine Lagarde ne izvire samo iz njene pozicije. Ona bi dominirala i na nekom drugom mjestu, jer ništa oko nje nije dosadno. Neki se ljudi rađaju s tom čarolijom. Većina ostalih mora pronaći čarobnu formulu kako doprijeti do publike kojoj je danas uglavnom najzanimljivije prebirati po porukama na tabletu, tko god bio govornik na pozornici.