Vojnik Bradley Manning

Pogled Bradleya Manninga nemoguće je uhvatiti. Sitne građe i dječačkog izraza, sa strogom vojničkom frizurom, odjeven u besprijekornu modru uniformu, potpuno je fokusiran na sudsku raspravu. Tražim izraz na njegovom licu, neku slučajnu gestu, nešto što bi reklo više o vojniku koji je odao najviše državnih tajni u povijesti SAD-a.

Sjedim u galeriji za porotu, koja je tek nekoliko metara udaljena od Manninga, ali i sutkinje, pukovnice Denise Lind. Pored mene beskrajno simpatična Kay Radin, umjetnica u mirovini koju je angažirao alternativni Reader Supported News, vješto sjenči lice tužitelja. Šapne u jednom trenutku, što je strogo zabranjeno, nacrtala sam mu prevelike dlanove.

Dok govori vojni tužitelj Ashden Fein sudnica u vojnoj bazi Fort Meade nimalo ne sliči na scene iz TV serije Zakon i pravda. Bojnik Fein govori dugo, suhoparnim pravnim jezikom koji je teško pratiti. I on je mlad, i za njega je, baš kao i za iskusnu sutkinju i profesoricu prava Lind, ali i Manningova odvjetnika, ovo suđenje karijere.

Karijera Bradleya Manninga zapečaćena je. Makar ona vojna. Kazna od 20 godina zatvora za njega bi bila izvrsna vijest.

Brani ga David Coombs, americki odvjetnik u najboljem smislu te riječi. Kada govori, nitko u sudnici ne zijeva i ne pogledava na sat. Publika, a na suđenje svaki dan dolazi tridesetak Manningovih simpatizera, pokušava zapljeskati nakon njegovih najefektnijih nastupa. No, pukovnica Lind ne voli takvu vrstu odobravanja. Ne voli ni TV kamere i fotoaparate kojima nije dopustila ulazak u sudnicu. Nije željela medijski cirkus, no brinula je bez razloga. Americki mainstream mediji vole suđenja, ali slučaj Manning nikada ih nije ozbiljno zaintrigirao. Možda zato što je dečko odrastao na farmi u Kaliforniji ugrozio američke svetinje. Prekršio je zakletvu, otkrio je svijetu zakulisne igre diplomacije, i odao ružne tajne iz Iraka i Afganistana. Da nije bilo tada 21 godišnjeg obavještajnog analitičara u Iraku javnost nikada ne bi saznala za video klip Kolateralno ubojstvo koji pokazuje kako posada helikoptera Apache nepodnosljivom lakoćom ubija jedanaest civila na jednoj bagdadskoj ulici.

Prema sudu američke javnosti, Manning zaslužuje kaznu. I njegov je odvjetnički tim svjestan da slanje 700 tisuća klasificiranih dokumenata WikiLeaksu ne može proći nekažnjeno. U startu su pristali na to da njihov branjenik iz zatvora izađe kao zreo čovjek. Za tužiteljstvo, cijena izdaje samo je jedna: doživotni zatvor. Odluku će donijeti vojna sutkinja. I tako rasplesti sudbinu vojnika koji zapravo podsjeća na Milo Dijete iz Druzbe Pere Kvrzice, knjige koja sigurno nije bila na popisu školske lektire pukovnice Lind.